Mecanism de accesare avans pentru viitori beneficiari de fondurilor europene

Mecanism de accesare avans pentru viitori beneficiari de fondurilor europene

Mecanismul de accesare a avansului de catre viitori beneficiari de fondurilor europene, ne va ajuta in implementarea cu succes a proiectelor, daca stim sa-l folosim !

      Daca facem o retrospectiva la problemele intampinate pe vechile programe de finantare, majoritatea beneficiarilor au avut o problema majora cu sustinerea cheltuielilor in vederea implementari proiectului. Dat fiind simpla completare a unei declaratii pe propria raspundere ca detin resursele financiare necesare implementarii proiectului si principiul romanesc “Lasa ca merge asa , om trai si om vedea !” si pana la prost informarea venita de la asa zisi  “Consultanti” care de multe ori dadeau impresia beneficiarilor ca ” bani vor pica din cer la prima ploaie”, au dus la sapa de lemn multe proiecte incepute. 

 Asadar, pentru a pleca la drum cu dreptul, trebuie sa avem in vedere aceasta oportunitate si sa o folosim ca atare.

         Spre exemplu, daca dorim sa accesam si sa implementam cu succes un proiect finantat prin Sub-masura 6.4. Sprijin pentru investiții în crearea și dezvoltarea de activități neagricole, si sa presupunem ca dorim sa construim o pensiune agroturistica de max. 200.000 euro, putem solicita avans la data depunerii Cererii de finanţare sau până la data depunerii primului dosar al cererii de plată la Autoritatea Contractantă. Aceasta poate să acorde beneficiarului privat un avans de maxim 50% din valoarea ajutorului public dar numai după avizarea unei proceduri de achiziții. Pentru a primi acest avans, beneficiarul este obligat să depună o garanţie financiară, care să acopere suma solicitată în avans în procent de 100%, eliberată de o instituție financiară bancară sau nebancară înscrisă în registrul special al Băncii Naționale a României sau de către o societate de asigurări, reglementată de legislația națională în domeniu. Valoarea avansului acordat se justifică de către beneficiar pe bază de documente justificative conform cerințelor Autorității Contractante prezentate în Instrucțiunile de plată, până la expirarea duratei maxime de implementare a proiectului prevăzută în contractul de finanţare,  respectiv la data autorizării ultimei tranşe de plată.

Va intrebati ce institutie bancara sau nebancara va acorda societatii mele o garantie financiara ?

Ei bine, aici intra in joc FNGCIMM– ul, care prin instrumentul “Garantie standard” ,acoperă riscul de nerambursare a creditului pe care il contractati, în proporţie de maxim 80% din valoarea acestuia şi până la valoarea de 2,5 milioane de Euro. Acesta acopera finanţări pe termen scurt de tipul liniilor de credit pentru asigurarea capitalului de lucru, credite globale de exploatare, credite pentru finanţarea cheltuielilor şi stocurilor, credite pentru prefinanţarea exporturilor ş.a.  si  finanţări pe termen mediu şi lung de tipul creditelor pentru investiţii, necesare pentru: realizarea de noi capacităţi de producţie, dezvoltarea/retehnologizarea capacităţilor de producţie existente, achiziţia de utilaje, maşini, instalaţii, clădiri, etc.

Cum se obtine garantia FNGCIMM ?

  •  IMM-ul depune la banca finanţatoare documentaţia de credit;
  •  Dacă Banca, în urma analizei documentaţiei de credit, consideră că proiectul este viabil, dar IMM-ul nu are suficiente garanţii materiale, Banca solicită Fondului să participe la împărţirea riscului prin emiterea unei garanţii;
  • Fondul, pe baza propriei analize, acordă garanţia si semnează contractul de garantare/scrisoarea de garantare cu Banca;
  •   În baza garantiei Fondului, Banca semnează contractul de credit cu IMM-ul.

Concluzia !?

Daca solicitam un avans de 50% (echivalentul a 100.000 euro) in vederea implementarii unui proiect de 200.000 Euro, dar nu avem suficiente garanţii materiale, apelam la FNGCIMM care, ne poate acoperi riscul de nerambursare a creditului pe care il contractam în proporţie de maxim 80% din valoarea acestuia, respectiv 80.000 euro, restul de 20.000 Euro putand fi garantati prin mai multe instrumente (cash colateral, garantie imobiliara etc.).  

Important de stiut !

Mecanismul prezentat mai sus este FUNCTIONAL pentru aproape toate Programele de finantare. 

Mecanism de accesare avans pentru viitori beneficiari de fondurilor europene 

Sursa: www.devizoferta.ro

Leave a Reply

Text Widget

Documentatii de participare la licitatii publice si private, deviz general, deviz oferta, devize constructii, antemasuratori, liste de cantitati, nr-uri, ncs-uri, situatii de lucrari, rest de executat, grafic de plati, preturi materiale de constructii

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com